Znáte kus-kus?

Co je to kuskus a odkud pochází

Kuskus je vyroben z tvrdozrnné pšenice, která je zpracovaná na drobné kuličky, ty jsou poté napařovány, vysušovány a slouží jako výchozí surovina pokrmu.

Druhy kuskusu

Na našem trhu je možné se setkat s kuskusem, který je vyroben z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev a tím pádem přichází i největší množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Nejlepší je celozrnný kuskus, který všechny tyto látky zachovává, vyrábí se z celých zrn, a proto obsahuje mnoho cenných látek z obalových vrstev zrna ale i vlákninu.

KUSKUS S CIZRNOU jako salát

Kuskus osolíme, přidáme lžíci olivového oleje a zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pod pokličkou vsáknout. Poté jej načechráme vidličkou a necháme vychladnout.
Ledový salát nakrájíme na tenké proužky, stejně tak tmavozelené listy a vmícháme je do kuskusu, přidáme nasekanou petrželku, cizrnu a vše zakápneme citrónem. Promícháme i s olivovým olejem a trochou umeoctu.

Potřebujeme:
3 hrsti celozrnného kuskusu,
300 ml zeleninového vývaru,
250 g uvařené cizrny,
¼ ledového salátu,
tmavozelené listy salátu (ideálně dubáček, popř. mladý špenát, polníček…),
citrón,
umeocet,
olivový olej,
větší hrst petrželky,
dopředu namočená dýňová semínka (příp. slunečnicová)

spoustu železa z cizrny dostaneme spolu s olejem a citronem....

Kus – kus se zeleninou a kuřecím masem

 

1 mrkev, půl celeru , 1 petržel, 1 pórek, 1 červená paprika, 3 rajčata, 250 g kuřecí maso, plátek másla, 250 g Kus-kusu, vývar, nebo bujón, sojová omáčka, olivový olej.

 

V hrnci necháme na olivovém oleji zesklovatět na drobno pokrájený pórek, přidáme 250 g Kus-kusu, osmahneme a zalijeme čtvrt litrem vývaru, mícháme dokud se vývar nevsákne do kuskusu. Odstavíme a necháme pod pokličkou 10 minut.

Potom plátek másla a zamícháme.

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, orestujeme na pánvi na malé vrstvě oleje a zalijeme trochou vývaru, podusíme, až je maso změklé, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a chvíli dusíme.

Podáváme smíchané s kus-kusem.

 

Kus – kus s brokolicí

250 g Kus-kusu

1 brokolice

100 g sýra

1 bílý jogurt

2 stroužky česneku

2-3 sušená rajčata

koření, bylinky

Uvaříme kuskus podle návodu, brokolici uvaříme v páře, nastrouháme sýr, nakrájíme rajčata, utřeme česnek, vše smícháme s uvařeným kuskusem a přidáme jogurt, bylinky dle chuti. Osolíme, okořeníme a podáváme.

Kus – kus s mrkví a cuketou

250 g Kus-kusu

1 mrkev

1 cuketa

1 cibule

2 stroužky česneku

koření, sojová omáčka, olej.

Nastrouháme mrkev, cuketu, utřeme česnek, nakrájíme nadrobno cibuli a vše orestujeme na oleji, přidáme koření a sojovou omáčku .Uvaříme kuskus dle návodu. Smícháme s orestovanou směsí a podáváme s listovým salátem.

Sladký Kus – kus s jablky a medem

250 g Kus-kus

3 jablka

2 lžíce másla

4 lžíce medu nebo sirupu dle chuti, rozinky, trošku skořice,

hrst oříšků

Kuskus uvaříme dle návodu. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a povaříme s medem a rozinkami.

Změklé rozmačkáme vydličkou a smícháme s kuskusem, přidáme skořici, oříšky a máslo.

Můžeme zapéct se sněhovou peřinkou, kterou vyšleháme z jednoho bílku a dáme na 12.minut zapéct do trouby.