BIO sušená třtinová šťáva RAPADURA 500g
Pracukr“ vyráběný tradičním způsobem. Při výrobě nedochází k odstranění světlého cukru ani
melasy. Vynikající chuť, více než 1,5 % minerálních látek.
Kód: | 1211 |
Výrobce: | bio nebio s.r.o. |
Příznaky: | Bez lepku, Bioprodukt, Fair Trade, Rostlinné |
Popis produktu
Cukrovou třtinu, používanou při výrobě sušené třtinové šťávy RAPADURA, pěstují rodinné firmy zapojené do FAIR TRADE projektu HAND IN HAND v Brazílii na stejném místě ekologicky již od roku 1977. Pěstování cukrové třtiny i výroba třtinového cukru zde probíhá tradičním způsobem bez použití jakýchkoli syntetických hnojiv, herbicidů a pesticidů. Pro uchování úrodnosti země zde farmáři používají rotaci plodin a cukrovou třtinu střídají s luštěninami a rostlinami obohacujícími půdu.
Spojením systému kompostování a ekologického chovu dobytka dochází k lepšímu toku živin, což vede k vyšší úrodnosti půdy a zdravějším rostlinám. Velkým problémem, zapříčiněným silnými tropickými bouřemi, je eroze půdy. Té se zabraňuje sázením rovnoběžně se sklonem kopců a začleněním křovin, stromů a dalších malých biotopů.
Cukrová třtina se sklízí ručně mačetou. Listy se odříznou od stvolů a nechají na poli jako hnojivo. Farmáři nejen že nepoužívají pesticidy, ale také nevypalují pole před sklizní. Tento postup je běžný v konvenčním zemědělství pro usnadnění sklizně, protože na poli zůstanou stát pouze stvoly. Ekologické pěstování tak nejenom ochrání přirozené mikroprostředí a přírodu, ale také zabezpečí návrat výživných organických látek zpět do oběhu živin. Farmáři dopraví cukrovou třtinu do svého vlastního cukrovaru Planeta Verde ke zpracování. Zde se třtina lisuje a získaná šťáva se nejprve přefiltruje. Poté se koncentruje odpařováním ve velkých kotlích. Ke konci se míchá dokud nezačne krystalizovat.
HMOTNOST: 300 g
ZEMĚ PŮVODU: Brazílie
POUŽITÍ: RAPADURA vyniká příjemnou karamelovou chutí. Je vhodná na pečení a vaření, ke slazení desertů, kávy a čaje. Lze použít místo bílého cukru vždy, kdy netrváme na čistě bílé barvě konečného pokrmu.
VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Běžné přírodní cukry se získávají oddělením vznikajících krystalků cukru od melasy, která zůstává jako vedlejší produkt. Na rozdíl od těchto cukrů se v případě RAPADURY zahuštěná třtinová šťáva suší na plátech a posléze namele. RAPADURA je tedy sušená třtinová šťáva, ve které zůstávají všechny minerální látky přítomné ve třtinové šťávě, které obvykle končí v melase. V průběhu celé výroby se věnuje velká péče zachování cenných vitaminů a stopových prvků. Obsah minerálních látek v přírodním třtinovém cukru RAPADURA je více než 1,5 %.
Spojením systému kompostování a ekologického chovu dobytka dochází k lepšímu toku živin, což vede k vyšší úrodnosti půdy a zdravějším rostlinám. Velkým problémem, zapříčiněným silnými tropickými bouřemi, je eroze půdy. Té se zabraňuje sázením rovnoběžně se sklonem kopců a začleněním křovin, stromů a dalších malých biotopů.
Cukrová třtina se sklízí ručně mačetou. Listy se odříznou od stvolů a nechají na poli jako hnojivo. Farmáři nejen že nepoužívají pesticidy, ale také nevypalují pole před sklizní. Tento postup je běžný v konvenčním zemědělství pro usnadnění sklizně, protože na poli zůstanou stát pouze stvoly. Ekologické pěstování tak nejenom ochrání přirozené mikroprostředí a přírodu, ale také zabezpečí návrat výživných organických látek zpět do oběhu živin. Farmáři dopraví cukrovou třtinu do svého vlastního cukrovaru Planeta Verde ke zpracování. Zde se třtina lisuje a získaná šťáva se nejprve přefiltruje. Poté se koncentruje odpařováním ve velkých kotlích. Ke konci se míchá dokud nezačne krystalizovat.
HMOTNOST: 300 g
ZEMĚ PŮVODU: Brazílie
POUŽITÍ: RAPADURA vyniká příjemnou karamelovou chutí. Je vhodná na pečení a vaření, ke slazení desertů, kávy a čaje. Lze použít místo bílého cukru vždy, kdy netrváme na čistě bílé barvě konečného pokrmu.
VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Běžné přírodní cukry se získávají oddělením vznikajících krystalků cukru od melasy, která zůstává jako vedlejší produkt. Na rozdíl od těchto cukrů se v případě RAPADURY zahuštěná třtinová šťáva suší na plátech a posléze namele. RAPADURA je tedy sušená třtinová šťáva, ve které zůstávají všechny minerální látky přítomné ve třtinové šťávě, které obvykle končí v melase. V průběhu celé výroby se věnuje velká péče zachování cenných vitaminů a stopových prvků. Obsah minerálních látek v přírodním třtinovém cukru RAPADURA je více než 1,5 %.